Upute za korištenje stranice

Poruka greške

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (red 579 od /home/ki282681/istrazrak.hr/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/ki282681/istrazrak.hr/includes/common.inc).

Internetska stranica www.istrazrak.hr rezultat je suradnje između Istarske županije, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i udruge Zelena Istra. Nastala je tijekom provedbe projekta koji se temelji na prioritetu Plana za zdravlje zdravlja Istarske županije od 2013. do 2016. godine - zaštita zraka.

Cilj stranice je na jednostavan i učinkovit način građane Istre informirati o kvaliteti zraka u Županiji s naglaskom na nužnost njegove zaštite. Sukladno tome, na stranicama se, između ostalog, nalaze objašnjenja svake pojedine onečišćujuće tvari koje se prema Zakonu o zaštiti zraka RH mora mjeriti na automatskim mjernim postajama u Hrvatskoj, pa tako i u Istri, obzirom na izvor onečišćenja. Svaka pojedina onečišćujuća tvar povezana je s utjecajem na zdravlje ljudi, što je izuzetno važno, posebice po građane koji žive u blizini industrijskih postrojenja, odnosno u većim Istarskim gradovima čiji promet ponajviše utječe na kvalitetu zraka.

Posebna pozornost na internetskoj stranici dana je automatskim mjernim postajama u Istri – opisan je njihov smještaj te prikazane onečišćujuće tvari koje ta postaja mjeri. Da bi građani mogli svakodnevno provjeravati kakvoću zraka na području na kojemu žive mjerne postaje povezane su sa službenim internetski stranicama Agencije za zaštitu okoliša Republike Hrvatske (AZO) koja svakodnevno donosi - detaljne podatke o svakoj pojedinoj postaji (koordinate, kontakt telefone, nadležne institucije za održavanje i analizu mjerenja itd.), arhivu mjerenja/podataka, indeks kvalitete zraka (dnevni, tjedni, mjesečni) te ostale prateće dokumente.

Budući da se rezultati mjerenja na stranicama AZO-a prikazuju u obliku indeksa kvalitete zraka, stranica također donoci pojašnjenje što je indeks i što isti označava - ukupni indeks je najveći indeks neke onečišćujuće tvari u određenom trenutku na pojedinoj postaji za mjerenje kvalitete zraka.

Poseban dio stranice (ŠTO JA MOGU UČINITI) posvećen je vrlo jednostavnim i lako primjenjivim savjetima i uputama koje bi svaki građanin mogao i trebao svakodnevno slijediti, budući da direktno pridonose smanjenju stakleničkih plinova koji u konačnici dovode do zagađenja zraka te negativno utječu na prirodu i okoliš.

Internetska stranica donosi i arhivu mjerenja kvalitete zraka u Istarskoj županji u razdoblju od 2011. do 2014. godine, odnosno sve zakone, strategije, uredbe i pravilnike koji bi građanima mogli pomoći prilikom pretraživanja podataka o kvaliteti i zaštiti zraka u RH.

Na stranici se nalazi i anonimna on line anketa s 11 pitanja koja se odnose na mišljenje i stupanj informiranosti građana o kvaliteti i zaštiti zraka u Istarskoj županiji. Dobiveni odgovori građana od velike su važnosti za nastavak projekta i u 2016. godini.

Izbornik KONTAKTI donosi brojeve telefona i e-mail namijenjenih građanima, bilo da žele postaviti pitanje ili prijaviti neke anomalije vezane uz zrak, bilo da imaju prijedloge, komentare i ideje o sadržajima koji bi trebali biti objavljivani na stranici posvećenoj kvaliteti i zaštiti zraka u IŽ.