O projektu

Poruka greške

  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _menu_load_objects() (red 579 od /home/ki282681/istrazrak.hr/includes/menu.inc).
  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters u drupal_get_feeds() (red 394 od /home/ki282681/istrazrak.hr/includes/common.inc).

 

U proceduri definiranja prioriteta Plana za zdravlje građana Istarske županije za razdoblje 2013.-2016. godine, okolišna problematika nije ušla u prioritete ciljanih skupina, fokus grupa, niti je podržana u sklopu web ankete. Isto tako, konsenzus konferencija nije uvrstila ekološku problematiku u prioritete Plana za zdravlje. Ipak, na inicijativu članova Tima za implementaciju Plana za zdravlje, a sve temeljno na pojavi učestalih prosvjeda građana povezanih s pitanjem kvalitete zraka, uvršten je prioritet „Zaštita zraka“ u naredno plansko razdoblje.

Slijedom toga, u cilju definiranja problema imenovana je multidisciplinarna radna skupina od stručnjaka iz različitih institucija i udruga (akademska zajednica, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Holcim d.o.o., Zelena Istra, Istarska županija, jedinice lokalne samouprave), koja je, na radionici održanoj 24. listopada 2012. godine, sagledala problematiku i definirala problem u prioritetu „Zaštita zraka“.

Problem, unutar PRIORITETA ZAŠTITA ZRAKA glasi:

Informacije o kvaliteti zraka su, sukladno zakonskom propisu, prezentirane javnosti previše stručno i dostupne su isključivo informatički pismenim osobama, što za posljedicu ima nekvalitetnu informiranost javnosti i nepovjerenje u rezultate mjerenja.

Navedeni problem je veoma značajan u cjelovitom sustavu zaštite i unapređenja kvalitete zraka koji je, temeljem Zakona o zaštiti zraka, u nadležnosti Upravnog odjela za održivi razvoj, Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije. Naime, provođenje svih aktivnosti praćenja kvalitete zraka (imisija), praćenja emisija u zrak iz stacionarnih izvora i provedba posebnih mjerenja uz značajne onečišćivače koji emitiraju štetne tvari u zrak, nije dovoljno ukoliko podaci javnosti nisu lako dostupni i prije svega razumljivi. Stoga je potrebno, u sklopu aktivnosti po prioritetu ZAŠTITA ZRAKA, uz redovnu djelatnost nadležnog Upravnog odjela svakako razraditi potrebe javnosti po pitanju kvalitetne informiranosti kako bi se steklo povjerenje javnosti u rad stručnih institucija koje provode mjerenja i javnih službi koje ta mjerenja objavljuju.

 

Cilj i smjernice djelovanja do 2016. godine
 

Strateški cilj Istarske županije je, sukladno zakonskim propisima, definiran kroz planske dokumente i on glasi:

„Uspostava i održavanje I. kategorije kvalitete zraka na području Istarske županije“

Temeljem novih spoznaja, istoga je potrebno proširiti s definiranjem aktivnosti koje se odnose na poboljšanje komunikacije s javnošću glede prezentiranja rezultata praćenja kvalitete zraka, načinom informiranja koji će rezultirati jasnim poimanjem zraka kod javnosti.

Slijedom navedenog nova definicija STRATEŠKOG CILJA glasi:

Uspostava i održavanje I. kategorije kvalitete zraka na području Istarske županije te postizanje kvalitetnog informiranja javnosti i pridobivanje povjerenja u rezultate mjerenja zraka, struku i institucije koje su nadležne za zrak na nacionalnoj, regionalnoj (područnoj) i lokalnoj razini.